Читај ми!

Имагинарна едиција

Давид Патернот и Роман Кухар: Антиродни покрети у компративној перспективи (1/4)

У емисији Имагинарна едиција од 3. до 6. октобра можете слушати текст „Антиродни покрети у компративној перспективи”, који су написали Давид Патернот и Роман Кухар.

Како би понудили скицу антиродних покрета у Европи и дали компаративни и транснационални преглед ових мобилизација, Давид Патернот и Роман Кухар покушавају да одговоре на три питања. Прво, у чему се огледају специфичности и сличности антиродних мобилизација у Европи? Да би одговорили на ово питање, аутори нуде компаративни преглед различитих покрета и расправљају о заједничким циљевима, актерима, стратегијама и реторичким тропима који оправдавају њихово груписање у једну аналитичку категорију. Поред тога, испитаће и специфичну улогу религије, с фокусом на Католичку цркву. Друго питање гласи, како се могу објаснити разлике између националних контекста и специфичних облика који се преузимају у специфичним приликама, будући да су анализе показале да је мобилизација у неким земљама била веома масовна, док је у другима остала готово тајна. Треће, поставља се питање како ови облици мобилизације путују преко граница унутар и изван Еуропе. Сходно томе, Патернот и Кухар ће дискутовати о ширењу ових покрета преко државних граница, о њиховом растућем структуирању на европском нивоу, као и о њиховој повезаности са активистима у другим деловима света.

Текст је део зборника Анти-родне кампање у Европи: мобилизација против једнакости, који су приредили Давид Патернот и Роман Кухар, а објавио лондонско-њујоршки издавач Rowmen & Littlefield International 2017. године.

Превела с енглеског Ивана Вујановић.
Читао је Александар Божовић.
Уредници циклуса Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво