Читај ми!

Студије и огледи

Јурицa Павичић: Књига о југу

У циклусу Студије и огледи, од понедељка 26. до петка 30. септембра, можете слушати огледе сплитског писца Јурице Павичића из збирке „Књига о југу”.

Јурица Павичић је писац, али је и новинар, филмски и књижевни критичар, сценариста, путописац, познавалац Далмације по ширини и дубини. Збирком есеја „Књига о југу" показао је и да је изврстан есејиста, један од најбољих на овом језику.

Пажљив и заинтересован посматрач, уз то ерудита, Павичић исписује (несвакидашње занимљиве и живе) огледе о стварима, људима и појавама које познаје, који су део његовог живота (попут буре на пример), део сећања (мајсторски есеј о Реноу 4), или део заједничке, али заборављене историје (попут индустрије рибљих конзерви). Он комбинује добру упућеност у оно што пише са сопственим искуством, или и искуствима људи који су били сведоци одређених догађаја, што ствара непоновљиву атмосферу његових огледа. Чак и када уопшти причу па говори, рецимо, о предрасудама које људи имају о Медитерану, Павичић ће, неизоставно, убацити и знаковите детаље који ће нас подсетити да је, рецимо, Бејрут исто толико Медитеран колико је то и Пула, или обала Египта исто колико и Бока которска. Измаштаној слици о Медитерану као рајском поднебљу Павичић супротставља слику разваљених градова, девастиране обале, или есктремно тешког живота, посебан нагласак стављајући на то да Медитеран није више, као у стара, или макар старија времена, био извозник оних најбољих ствари наше цивилизације, да би се, данас, претворио у туристичку дестинацију која живи само једну сезону, а остатак године тихо умире у бесперспективној чамотињи.

Књигу Павичићевих есеја објавиће „Крупни план" из Београда.

Чита Душица Мијатовић
Уредник Иван Миленковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи