Читај ми!

55. Мокрањчеви дани – Немања Станковић, виолончело

Настављамо циклус посвећен прошлогодишњем 55. издању фестивала Мокрањчеви дани, који је одржан од 11. до 17. септембра у Неготину. У другој емисији чућете снимак концерта виолончелисте Немање Станковића, забележен 14. септембра 2021. године у Мокрањчевој родној кући.

Немања Станковић важи за једног од најистакнутији домаћих уметника млађе генерације. Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду, након чега је школовање наставио на Бечком конзерваторијуму и на Универзитету Моцартеум у Салцбургу. Године 2015. одбранио је докторску дисертацију у Београду, као најмлађи докторанд у области уметности.

Наступао је широм света као солиста и камерни музичар, сарађивао са готово свим ансамблима у Србији, али и диригентима као што су Рафаел Пајаре и Денис Шаповалов. У камерним ансамблима остварио је сарадњу са Немањом Радуловићем, Габријелом Фелцом, Јуријем Ревичем, гудачким квартетима из Италије и Чешке, те београдским тријом Покрет. Важи за једног од наших најбољлих виолончелиста који активно наступа, и који се, према речима критике, лако креће кроз стилски најразличитије изразе.

Његов албум „Трагови", са осам нових композиција српских аутора, уврштен је међу пет најбољих остварења за виолончело у 2020. години по избору „Виолончело фондације" из Њујорка. Исте године, за интерпретацију дела на овом албуму, те своју „музикалност, сугестивност, лепоту тона и техничку перфекцију", Немања Станковић добио је признање за изузетан допринос музици и музичко-сценском стваралаштву - Награду града Београда „Деспот Стефан Лазаревић".


Уредница емисије: Марија Вуковић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара