Читај ми!

Имагинарна едиција

Пјер Кабан: Разговори са Марселом Дишаном

У емисији Имагинарна едиција од 12. до 16. септембра можете слушати текст разговора који је Пјер Кабан водио са Марселом Дишаном 1966. године.

У предговору за прво штампано издање разговора са Марселом Дишаном, Пјер Кабан је записао: „Ови разговори вођени су од априла до јуна 1966. године у Дишановом аатељеу у Неију (Neuilly-sur-Seine у Паризу), где живи са супругом шест месеци и које сваке године проводи у Француској. То је био први пут да је најфасцинантнији и најпродуктивнији иноватор савремене уметности пристао да исприча своју причу и објасни своје поступке, своје реакције, своја осећања, своје могућности, тако дубоко и тако опширно... То је учинио са ведрином од које никад не одступа и која његовим запажањима даје неоспорну величину; помишљамо да се човек с којим разговарамо није само одвојио него и очувао. Својим поступцима, као стваралац, Марсел Дишан није хтео да наметне неки нови револуционарни језик, већ да предложи један ментални став; зато нам ови разговори пружају изузетну моралну лекцију".

Индикативан је одговор који на питање да ли је икада желео да стекне уметничку културу, даје Марсел Дишан: „Можда, али то је била врло осредња жеља. Хтео сам да радим, али дубоко у мени лежи та огромна лењост. Више волим да живим, да дишем, него да радим. Не сматрам да оно што сам урадио може имати друштвени значај у будућности. Према томе, ако хоћете, моја уметност била би уметност живљења; сваки секунд, сваки дах је дело које нигде није уписано, које није ни визуелно, ни церебрално. То је нека врста сталне еуфорије".

Књигу Пјера Кабана Разговори са Мишелом Дишаном ускоро ће објавити издавач Анархија/блок 45 из Београда.

Превеo с француског Алекса Голијанин.
Текст Пјера Кабана читао је Жељко Максимовић.
Текст Марсела Дишана читао је Александар Божовић.
Уредници циклуса Тања Мијовић, Предраг Шарчевић и Иван Миленковић.



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се