Музика вива – Оркестарска дела естонских аутора

Слушаћете композиције Хелене Тулве, Маријане Лик и Јурија Реинвереа.

Хелена Тулве је данас једна од најутицајнијих естонских композиторки, која је усмерена на проучавање звучних феномена и природних процеса. Композиција Неистражене воде из 2018. године написана је за виолончело и камерни оркестар и посвећена је виолончелисти Лехоу Карину чија је посвећеност, неустрашивост и интензитет интерпретације инспирисала ауторку. Назив дела Хелена Туве објашњава као симболичан центар живота. Она наводи да „што дуже живимо, више видимо; што више видимо, чини нам се да хаос којим смо окружени само све више расте. Потребне су нам снага и вера у живот како бисмо наставили дуж тог унутрашњег пута наше душе", закључује Хелена Тулве.

Затим ћете чути композицију Покрет у осцилаторном пољу Маријане Лик. Ова млада ауторка, рођена 1992. године, завршила је основне студије на Академији за музику и позириште у Талину, а потом је на истој институцији наставила мастер студије у класи Хелене Тулве. У релативно малом опусу ове ауторке, налазе се дела за камерне стаставе, хор и електроакустичка остварења, а композиција коју ћете сада чути прво је њено дело за оркестар и електронику. Електронски парт, ауторка користи да би обогатила звучни спектар, али, како наводи „тежи ка томе да га посматра као живи организам чија је функција да се понаша као додатни инструмент у оркестру".

Емисију завршавамо делом Пре него што се Левијатан пробуди Јурија Реинвереа. Овај аутор, рођен 1971. године, студирао је композицију и клавир на Универзитету Шопен у Пољској и потом на Сибелијус академији у Хелсинкију, а данас живи у Немачкој. Године 2000, био је победник Међународног Рострума композитора, а његова дела била су међу препорученима на истом такмичењу 2006. Његова опера Пер Гинт, добила је навеће национално прознање 2015, а три године касније и награду „Лепо Сумера" за композицију Уморни од радости почели су да играју. Композиција Пре него што се Левијатан пробуди Јурија Реинвереа настала је 2019. године, а у њој аутор као да нас подсећа на богату традицију европске оркестарске музике XX века, од партитура Штрауса и Равела, преко Песама града Гуреа Арнолда Шенберга.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи