Читај ми!

Музика вива – Камерна дела Луиша Тинока

У вечерашњој емисији представљамо камерна дела овог савременог португалског композитора која су објављена на двоструком албуму под називом „Алепо и друге тишине” у априлу ове године.

Луиш Тинокo, композитор, педагог, радијски стваралац и продуцент, рођен је 1969. године у Лисабону, где је завршио студије композиције. Усавршавање је наставио у Великој Британији, најпре завршавајући магистарске студије на Краљевској музичкој академији у Лондону, а потом и докторирајући на Универзитету у Јорку. Као педагог, данас предаје композицију на свом некадашњем факултету, Високој школи за музику у Лисабону, а од 2006. године и као сарадник на Краљевској музичкој академији у Лондону. Од 2000. године аутор је емисија посвећених савременој музици на националној радијској станици Антена 2, а такође је уметнички директор националног такмичења Награда за младог музичара Португала.

Опус овог свестраног уметника је веома разноврстан и обухвата оркестарска, концертантна, вокална, камерна и сценска дела, која су изводили угледни светски ансамбли попут Филхармонијског оркестра Француског радија, Гулбенкијан оркестра, Симфонијског оркестра из Сијетла и други. За своја достигнућа, награђен је низом националних признања, као и наградом DSCH коју додељује Шостакович ансамбл.

Тиноков музички језик је „јак и самоуверен, али увек остаје пријемчив", како то примећује британска композиторка Никола Лефану, а из композиција, поред бритког ума и вештог писма, исијавају топлина и духовитост овог уметника.

У вечерашњој емисији представићемо камерна дела Луиша Тинока настала између 1998. и 2021. године, објављена на албуму под називом Алепо и друге тишине. Емисију ћемо започети управо насловном нумером Алепо, тријом за кларинет, виолину и клавир из 2019. године чија је премијера уприличена на концерту под називом Crossings. Инспирисан вишеструким значењима ове енглеске речи, Тиноко укршта музичке и географске одреднице у којима се пре свега алудира на Блиски исток, али исто тако нас свесно упућује на друго значење ове речи које значи „прелазак", посвећујући композицију свим оним људима које свакодневно своје животе излажу опасности прелазећи Медитеран, у потрази за уточиштем од ратова и страдања. У окружењу очаја и безизлаза, музика постаје уточиште, сапутник и вредна успомена на земљу коју избеглице остављају за собом, те у композицији Алепо истовремено чујемо и претећи звук оличен у дроновима, али и сетни, готово носталгични призвук развијених, оријенталних мелодија.

У емисији ћете чути и композицију Spiralling у којој овај аутор испитује звучни спектар вибрафона, кроз константно кретање и промену регистара, стварајући богати звучни свет, усковитлан и флуидан, те дело Заборављена места из 1998. Делимично настала као магистарски рад током Тинокових студија у Лондону, ова композиција има снажан носталгичан призвук, који провејава и кроз друга остварења на овом албуму. Према речима аутора, кроз четири става композиције он се присећа „светлости, звукова, мириса, посебних простора" преводећи у музику овај веома личан процес. Емисију ће заокружити остварење под назвом Од грана до корена, настало 2020. година као поруџбина града Кастело Бранко, а повод је било обележавање годишњице установљења републиканског режима у Португалу. Као мото манифестације, послужила је песма Будући Португал песника Руија Белуа, коју Тиноко не омузикаљује, већ користи поједине стихове као инспирацију за настанак чисто инструменталних ставова.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара