Музика вива

Дела композиторки средње генерације, Патриције Алесандрини и Добринке Табакове.

Италијанска ауторка Патриција Алесандрини, посвећена је истраживању перцепције и сећања, репрезентације и интерпретације у различитим друштвеним конктекстима, као и политичким питањима. Њена дела су често мутлимедијална, позоришна или колаборативна, а осим класичних инструмената користи електронику, различите објекте као и видео.

Ова уметница, рођена 1970. године, дипломирала је композицију и електронику на Конзерваторијуму у Болоњи, а потом се усавршавала на Конзерваторијуму у Стразбуру, на Иркаму, те стекла два доктората на Универзитету Принстон и Истраживачком центру Соник Артс. Поред компоновања и извођења музике, бави се и педагошким радом, а тренутно је предаје композицију на Универзитету Стенфорд.

У вечерашњој емисији представићемо дела ове ауторке које је Ансамбл Модерн извео прошле године на концерту одржаном у оквиру Рурског тријенала у Есену. На почетку ћете чути краћу композицију под називом Омаж Берију, а потом и гудачки квартет Форкларет Нат, који је инспирисан Шенберговом композицијом Озарена ноћ, те и сам назив представља транслитерацију немачког назива овог дела, Verklärte Nacht. Дело је написано 2012. године за квартет Ардити, а ауторка га је компоновала током боравка у Данској, те је искористила данске речи које су најприближније немачком оригиналу - где „нат" и даље означава „ноћ", док „форкларет" значи „објаснити", те би нов превод, односно значење наслова било Објашњена ноћ. У емисији ћете чути и композицију Комадићи које је поново спојила нека друга ја. Дело написано за гитару и електронику, настало је 2009. године током ауторкиног боравка у Иркаму, а инспирисано је Песмама Билитис Клода Дебисија. Према сопственим речима, Патриција Алесандрини у овој композицији проучава однос између музичког материјала преузетог из Дебисијевих песама и њиховог извођења на гитари. Употребом електронике, она повремено додатно „удаљава" и отуђује ова два звучна извора, док са друге стране, понекад евоцира звук гудача, који реагује на извођење гитаристе.

Поред остварења Патриције Алесандрини, у вечерашњој емисији ћете чути и остварења Добринке Табакове. Ова бугарска уметница рођена 1980, школовала се у Великој Британији, освајајући најзначајнија признања у области композиције, попут „Лутославски награде" коју додељује Гилдхол школа за музику и драму, или Награде „Адам" Краљевског колеџа у Лондону. Дела ове ауторке су поручивали водећи оркестри, фестивали и музичке институције у Великој Британији, док су неки од највећих промотера музике ове ауторке, виолиста Максим Рисанов, као и виолинисти Гидон Кремер и Жанин Јансен. Дела Добринке Табакове су комуникативна, најчешће заснована на тоналним хармонијама, која обогајуће дисонанцама, стварајући узбудљив музички ток.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара