Читај ми!

Жене у музици – Акико Еби

Представићемо јапанско-француску пијанисткињу Акико Еби, једну од истакнутих савремених интерпретаторки чији репертоар обилује делима композитора романтичарске епохе, али и остварењима савремених, претежно јапанских аутора. Слушаћете композиције Фредерика Шопена (Ноктурна у бе молу, број 1 опус 9 и у цис молу, број 2 опус 27), Мориса Равела (циклус Гаспар ноћи) и Антона Веберна (Квинтет за гудаче и клавир).

Акико Еби је рођена 7. јула 1953. године у Осаки. Студирала је на Универзитету уметности у Токију, а у овом граду је освојила прву награду на 41. Музичком такмичењу Јапана. Посебну пажњу међународне јавности привукла је након што је 1975. на такмичењу Маргерит Лонг у Паризу добила чак четири специјалне награде у различитим категоријама, а које јој је уручио славни Артур Рубинштајн. Ова признања омогућила су јој даље усавршавање на париском Конзерваторијуму, у класи Алда Чиколинија. Године 1980. била је лауреаткиња Шопеновог такмичења у Варшави, на којем је једна од чланица жирија била и Марта Аргерич, која је са посебном пажњом пратила музицирање Акико Еби, а потом јој је постала и менторка.

Међународну репутацију истакнуте пијанисткиње и данас одржава концертирајући у водећим светским дворанама, као и на престижним фестивалима у Француској, Луксембургу, Енглеској и Јапану. Наступала је са бројним европским и јапанским оркестрима, као и диригентима попут Марека Јановског, Теодора Гушлбауера и Лоренса Фостера. Године 1993. овенчана је Орденом уметности и књижевности Француске Републике.

Акико Еби је активна и као чланица жирија на престижним пијанистичким такмичењима попут конкурса Клара Хаскил, такмичења које организује Фондација Марте Аргерич, америчког такмичења које носи име грчке пијанисткиње Гине Бахауер, као и на конкурсима у Монтреалу и Панами.

Уредница: Ирина Максимовић Шашић



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се