Читај ми!

Из архиве Радио Београда – Београдски камерни ансамбл

Емисију смо посветили Београдском камерном ансамблу, који је своју делатност почео 1966. године снимањем дела домаћих композитора за музички програм београдских радија. Репродуковаћемо њихове трајне снимке остварене за нашу Фонотеку у периоду од 1968. до 1975. године: Симфонију за гудачки оркестар Браниславе Предић-Шапер, Партиту концертанте за соло виолину и гудаче Рајка Максимовића и Дивертименто за гудаче Беле Бартока.

Убрзо по оснивању Београдског камерног ансамбла започела је и њихова концертна активност у земљи и иностранству, а посебно се издвајају наступи по мањим градовима у тадашњој Југославији. У јесен 1975. године, под руководством виолинисте и једног од оснивача Тихомира Петровића, ансамбл мења име у Београдски камерни оркестар. Били су једини стални камерни оркестар који је чинило двадесет гудача и четри дувача, а који је систематски неговао савремену домаћу музику.

Са Павлом Дешпаљем, Малденом Јагуштом, Живојином Здравковићем, Ангелом Шуревим, овај оркестар је постигао запажене резултате, али ни са једним од својих уметничких руководилаца није успео да успостави трајну сарадњу, те се често постављало питање његовог опстанка. По речима Тихомира Петровића, стални диригент дао би одређену програмску, стилску и извођачку физиономију, али би то угрозило опстанак оркестра који је живео од снимања за радио, а управо сарадња са више диригената омогућавала им је да припреме разноврснији програм.

Уредница: Марија Шекуларац Вуковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи