Читај ми!

Бојан Ковачевић: О делу Николе Добровића

У емисији Студије и огледи, од понедељка 18. до петка 22. јула, можете слушати оглед Бојана Ковачевића „О делу Николе Добровића”.

За архитектуру важе исти критеријуми вредновања као и за сваку другу уметност, осим што архитектура има и своје специфичности. Ако се у сликарству вреднује слика, у књижевности роман, у вајарству скулптура, у архитектури се, за разлику од поменутих уметности, могу вредновати идеје и нацрти. Вероватно ниједан архитект није све своје идеје и све своје нацрте видео реализованима, али идеја у архитектури уме бити вредна као и реализован пројект. Они највећи увек су на средокраћи између онога што је угледало светло дана и идеја.

Дело Николе Добровића, великог архитекте чија се главна дела, попут комплекса Генералштаба у Београду, налазе у тешком стању и питање је да ли ће уопште преживети, нужно је сагледавати онако како је то урадио Бојан Ковачевић у своме тексту: као склоп Добровићевих идеја, његових архитектонских продора, као израз епохе и онога што епоху надилази, најзад, као израз богатог животног пута прожетог разочарањима и узлетима.

Чита: Душица Мијатовић
Уредник: Иван Миленковић





Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара