Читај ми!

Музика света – WOMEX 2021: Пољски састав Коси

У четвртој емисији циклуса посвећеног фестивалу WOMEX, који је прошле године одржан у Порту од 27. до 31. октобра, чућете наступ пољског састава Коси, који чине Александра Гроновска – вокал, харди-гарди, хармонијум и деф, Анастазја Сносовска и Касја Пакоса – вокал и удараљке и Катажина Шетела-Пенкош – вокал, виолина и виола.

Ове уметнице, иако долазе из различитих музичких сфера: фолка, џеза, класичног и авангардног позоришта, окупиле су се 2019. године око заједничког циља – очувања готово заборављене традиционалне музике Доње Шлеске, области у југозападној Пољској. Овај регион, познат по бурној историји, био је под контролом Чешког краљевства, потом Хабзбуршке монархије, да би читаву област средином 18. века анектирало Пруско краљевство, а потом и Немачка и Аустрија. Након 1945. године Доња Шлеска, или Доња Шлезија, постаје део Републике Пољске.

Музику коју изводи састав Коси чине превасходно аранжмани народних песама, али и ауторске нумере у духу традиционалне музике. Користећи различите удараљке, хармонијум и харди-гарди, оне истражују разноврстан репертоар ове, како је још зову „земље расцветалог цвета јабуке", у којем се преплићу приче о женском пријатељству, о животу у природи, али и натприродним појавама и магији. Чланице састава Коси сарађују са бројним установама и организацијама које раде на очувању културног наслеђа шлеске области, а 2021. године написале су музику за уметнички филм Дан и ноћ, који говори о обредима и фолклору области Розточе. Прошле године биле су једини представници Пољске на фестивалу WOMEX.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи