Читај ми!

Имагинарна едиција

Речник доба пандемије – Нигина Шарапова: Дистанца

У емисији Имагинарна едиција од 11. до 15. јула можете слушати делове зборника „Речник доба пандемије” који је приредила Јелена Петровскаја. У првој емисији овог циклуса прочитаћемо текст под називом „Дистанца” који је написала Нигина Шарапова.

Речник доба пандемије је прва заједничка публикација аутора из различитих земаља и дисциплина усмерена ка сагледавaњу ситуације у којој се човечанство нашло услед глобалне кризе изазване пандемијом коронавируса 2020. године. „Како се мењају наше вредности, приоритети, навике? Које су могуће последице онога што данас називамо локдауном?", нека су од питања које поставља уредница зборника Јелена Петровскаја.

Аутори Речника, бирајући по један појам из огромног лексикона који, чини се, описује некадашњи уобичајен живот, покушавају да назначе промене које се дешавају у нашем искуству и промисле начине како да га поправимо. У овом почетном покушају концептуализације промењеног људског и светског стања учествовали су како филозофи и теоретичари, тако писци и публицисти из: Русије, Украјине, Летоније, Узбекистана, Јапана, Француске, Канаде, Сједињених Америчких Држава, Швајцарске, Немачке и Холандије.

Речник доба пандемије објављен је 2020. године у оквиру часописа Синий Диван чији је издавач Три квадрата из Москве.

У сутрашњој емисији можете слушати текст Александре Масковскаје „Одговорност".

Превео с руског: Данило Барјактаревић
Читала: Гордана Гачић
Уредница циклуса: Тања Мијовић



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се