Читај ми!

Нова дискографија

Представићемо издање са Првим и Трећим клавирским концертом Лудвига ван Бетовена, који су пијаниста Кристијан Безајдинхаут и Барокни оркестар из Фрајбурга, под управом Пабла Херас-Казаде објавили у априлу ове године за издавачку кућу Хармонија мунди.

Током турнеје по Шпанији и Немачкој 2015. године, било је планирано да ови уметници сниме све Бетовенове концерте у периоду од десет дана. Тако су 2020. објавили чак три издања: прво са Другим и Петим клавирским концертом, друго са Хорском фантазијом и Деветом симфонијом и треће са Четвртим концертом и увертирама. Сада, скоро две године касније, уследило је издање које представљамо у емисији, са Првим и Трећи клавирским концертом овог бечког класичара.

Безајдинхаут је истакао да је неколико клавира било разматрано за потребе снимања, те се на крају одлучио да свира на копији Графовог клавира из 1824. године. Осим тога, карактеристичан је и мањи оркестарски састав, који чини само четрдесет музичара и који музицирају на оригиналним инстурментима. Безајдинхаут је овом приликом пратио идеје музиколога Лиона Плентинга, третирајући оргиналну партитуру само као скицу за извођење. Наиме, како је Бетовен током својих наступа често импровизовао и заправо није у потпуности пратио оно што је сам записивао у партитури, Безајдинхаут је управо желео да ухвати тај осећај спонтаности, слободно тумачећи пре свега каденце, али и друге сегменте партитуре.

Уредница: Јелена Дамјановић


Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи