Читај ми!

Жене у музици

In memoriam: др Селена Ракочевић

Вечерашња емисија посвећена је Селени Ракочевић, српској етнокореолошкињи и етномузиколошкињи.

Емисију ће испунити одабрани теренски снимци традиционалних свадбених песама које је ова научница бележила од 1994. до 2004. године у Доњем Банату. Потом ћемо прочитати одломак из њене студије Шта је то игра? Етнокореолошки поглед на терминолошка и концептуална одређења појма, коју је Академија уметности у Бањалуци објавила 2004. године, у оквиру зборника радова са научног скупа Дани Владе Милошевића. У последњем сегменту емисије чућете два примера тамбурашке свирке које је Селена Ракочевић уврстила у CD издање ETHNO.COM-а 2006. године, у оквиру четвртог фестивала традиционалне музике који је био насловљен Путевима тамбуре: од срца Балкана до војвођанске равнице.

Рођена 26. октобра 1971. године у Београду, Селена Ракочевић (рођ. Литвиновић) детињство и младост је провела у Панчеву. Студије етномузикологије похађала је на Факултету музичке уметности у Београду, где је од 1997. радила као асистенткиња, а потом и професорка на Катедри за етномузикологију, на предмету етнокореологија, а овај курс је држала и на Академији уметности у Новом Саду. Докторирала је 2009. године на Факултету музичке уметности у Београду. Објавила је значајан број стручних радова, четири компакт-диска и DVD издања, као и неколико књига, међу којима су: Вокална традиција банатских Срба околине Панчева 1999. године, Вокална традиција Срба у Доњем Банату 2002, Игре плесних структура – Традиционална игра и музика за игру Срба у Банату у светлу узајамних утицаја 2011, Традиционални плесови Срба у Банату 2012, као и студију поводом десете годишњице фестивала ETHNO.COM – Фестивал као стратегија дијалога, која је објављена 2014. године.

Педагошка и научно-истраживачка интересовања Селене Ракочевић била су усмерена на музичку и играчку традицију Баната у светлу мултикултуралности и мултиетничког контекста, као и на историју етнокореологије као самосталне научне дисциплине. Била је чланица Борда Студијске групе за музику и плес југоисточне Европе, Међународног савета за традиционалну музику, и управног одбора Центра за истраживање и очување традиционалних игара Србије. У периоду од 2003. до 2012. године радила је као уметничка директорка фестивала традиционалне музике ETHNO.COM у Панчеву. Наступала је на бројним домаћим и међународним научним скуповима, сарађивала је са многим уметничким удружењима српске дијаспоре и била чланица жирија на смотрама и фестивалима традиционалне музике и игре.

Преминула је 18. маја ове године у Београду.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи