Читај ми!

Небојша Грубор: Естетски став, естетски доживљај и естетске емоције

У емисији Научни скупови петком можете слушати снимке са конференције Естетичког друштва Србије о теми „Естетске емоције. О емоционалној компоненти естетског доживљаја”. У првој емисији овог циклуса можете пратити излагање Небојше Грубора под називом „Естетски став, естетски доживљај и естетске емоције. Анализа из перспективе Ингарденове естетике”.

На основу кратког екскурса у психологију, Небојша Грубор на почетку свог излагања настоји да дефинише естетску емоцију, а потом и да опише међусобни однос естетског става, естетског доживљаја и естетске емоције као компоненти естетског икуства, и то из перспективе феноменолошке естетике Романа Ингардена. За такво одређење естетске емоције, неопходно је диференцирати представе, уверења и емоције унутар нашег психичког живота.

Ослањајући се на Ингардена, Грубор за почетак естетског искуства наводи првобитну емоцију, као специфичан интерес за уметничко дело (или природну лепоту), која нас води ка преласку или преображају из уобичајеног у естетски став. То се огледа у својеврсној жудњи за квалитетом који смо препознали кроз првобитну емоцију и кроз промену у перцепцији ка естетички усмереном опажању. Уочавајући, ингарденовски речемо, то „сазвучје квалитата", долазимо до естетеског искуства, након чега следи вредновање уметничког ддела, где емоционална компонента опет игра веома важну улогу.

Снимак је забележен 15. децембра прошле године у Заводу за проучавање културног развита у Београду.
Следећег петка, 8. априла, наставићемо емитовање звучних записа са овог научног скупа.

Уредница циклуса Тања Мијовић.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи