Из архиве Радио Београда – Наташа Вељковић

Емисија је посвећена нашој истакнутој пијанисткињи Наташи Вељковић, која живи и ради у Бечу, где од 1993. године предаје на Универзитету за музику и извођачке уметности. Слушаћете одломке са концерата које је одржала 13. јуна 1988. године у Српској академији наука и уметности у Београду и 10. октобра 1994. године, у оквиру 26. Бемуса.

Наташа Вељковић међународни углед стекла је интерпретирајући дела Моцарта, да би временом свој репертоар проширила и остварењима других аутора. Након почетног музичког образовања у Београду, као најмлађи студент у Југославији, а потом и у Аустрији, Наташа Вељковић је диплому стекла на Бечком универзитету за музику и сценске уметности у класи Пола Бадура-Скоде. Усавршавала се на Џулијард школи у Њујорку и на Женевском конзерваторијуму. Своје школовање у различитим културним срединама и у важним музичким центрима, прокоментарисала је на следећи начин: „Мој одговор је да не може једна средина да понуди нешто уметнику, ако он сам није спреман да се према њој отвори, да отвори сва чула... ако сам не крене у потрагу за новим" – речи су Наташе Вељковић објављене у дневном листу Политика, 24. октобра 2017. године.

Швајцарска критичарка Мирјам Тетаз је о нашој уметници 1988. године, између осталог, написала следеће: „...њена звучност је истовремено снажна и меких прелива, техника лака и беспрекорна, тон херојски, али без патетике".

На почетку емисије чућете део концерта који је Наташа Вељковић у сарадњи са сопранисткињом Наоко Окада одржала 13. јуна 1988. године у Српској академији наука и уметности у Београду. Том приликом, ове уметнице извеле су песме и арије Алесандра Скарлатија, Волфганга Амадеуса Моцарта и Франца Шуберта.

У наставку следи снимак са концерта који је наша пијанисткиња одржала 10. октобра 1994. године, у оквиру 26. Бемуса. Те године, Вељковићева је на фестивалу наступила два пута, а на концерту чији део вечерас репродукујемо, по писању тадашње штампе, није била заинтересована за ватромет пијанистичког виртуозитета, већ се окренула карактерним комадима. У том смислу, публици је представила програм сачињен од дела Шумана, Листа и Шуберта. Према писању дугогодишњег новинара Политике, Владимира Стефановића, концерт је „био у знаку великог уметничког догађаја: пуна сала, много аплауза, суперлативи критике" – а ове његове речи објављене су 18. октобра 1994. године.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи