Читај ми!

Музика Георга Бенде

У четвртој емисији циклуса који приређујемо поводом 300. годишњице рођења Георга Бенде, немачког композитора чешког порекла, слушаћете избор клавирске и камерне музике овог аутора.

Иако представља сразмерно мали део Бендиног опуса, клавирска музика, односно музика за инструмент са диркама, била је важна за успостављање репутације овог композитора. Збирка клавирских соната коју је објавио 1757. године наишла је на речи хвале из пера највиђенијих музичких критичара овог доба, попут Јохана Адама Хилера и Чарлса Бернија. Овај жанр такође је био важан за успостављање такозваног осећајног, то јест емпфиндзамер стила у музици, те следствено томе и Бендиног положаја као једног од водећих аутора овог израза.

Емитоваћемо четири троставачне Бендине Сонате које Жак Ог интерпретира на фортепијану и у којима срећемо одлике Бендиног емпфиндзамер стила у стилским поступцима попут драматске мелодике обележене упечатљивим интервалским скоковима, изненадним паузама, неправилним структурама фраза, неприпремљеним променама темпа, те смелим хармонским обртима. Слушаћете и Бендине троставачне камерне сонате објављиване у оквиру шест свезака „Збирке разноврсних клавирских комада за искусне и неискусне извођач"е", које су излазиле током осамдесетих година 18. века, а које су, поред камерне музике, садржале композиције за инструменте са диркама и песме.

Аутор Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи