Имагинарна едиција

Џејмс Билингтон: Улога жена у револуцији

У емисији Имагинарна едиција од понедељка, 31. јануара, до четвртка, 3. фебруара, можете слушати текст „Улога жена у револуцији”, преузет из књиге Џејмса Билингтона „Револуција. Ватра у умовима људи”.

Џејмс Хедли Билингтон (1929–2018) био је амерички академик, професор историје на универзитетима Принстон и Харвард, стручњак за историју Русије. Био је директор Конгресне библиотеке, Фулбрајтовог програма, Међународног центра „Вудро Вилсон" и руско-америчког програма Отворени свет, као и саветник америчког председника Роналда Регана. Аутор је бројних књига, од којих су најважније Икона и секира и Револуција. Ватра у умовима људи. Своју фасцинираност историјом руске културе и темељито знање о њој, Билингтон сажима у студији Икона и секира, која обухвата период од покрштавања Русије до совјетског доба. Друга значајна тема која је заокупљала Билингтона отеловила се у књизи Револуција. Ватра у умовима људи, где је проучавао изворе револуције и револуционарног врења. Ова опсежна књига није толико усредсређена на социјално стање, политичке околности и непосредне поводе који су доводили до побуна и револуција, већ на запаљиве идеје, које сежу од питагорејског доба и манифестују се кроз бројне праксе окултних организација. Аналитички истраживачки приступ, импозантан библиографски материјал, широки ерудитски захвати, утемељена критика и осветљавање непознатих страна револуције учинили су студију Револуција. Ватра у умовима људи незаобилазном књигом на путу разумевања историје револуционарних идеја и уверења.

У поглављу књиге „Улога жена у револуцији" Билингтон се бави женама које су утицале на крупне друштвене и политичке промене почев од Француске револуције 1789. до првих деценија 20. века. Биће речи о покретачицама борбе за женска права (Олимп де Гуж, Мери Вулстонкрафт, Мадам де Штел, Сузан Волкин), о женама које су се страствено бориле за пацифизам и ненасиље (Делфин Гај, Жорж Санд, Флора Тристан, Френсис Рајт), о неустрашивим и пожртвованим Рускињама које су страдале због својих екстремних револуционарних активности ( Софија Гинсбург, Марија Ветрова, Софија Хренкова), те о промишљеним Немицама (Клара Цеткин, Аделајд Поп) и, најзад, о најзначајнијој револуционарки с почетка 20. века - Рози Луксембург.

Књига Џејмса Билингтона Револуција - ватра у умовима људи први пут је објављена у издању Basic Books-а у Њујорку 1980. годне, а ускоро је, у преводу с енглеског Кристине Бојановић, објавити издавачка кућа ЦИД Подгорица.

Читала је Душица Мијатовић.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи