Читај ми!

Џез

Репродуковаћемо снимак концерта трија виолончелисте Ерика Фридлендера забележен 1. октобра прошле године на Лајбниц џез фестивалу у Аустрији.

Виолончелиста и композитор Ерик Фридлендер ветеран је њујоршке џез и авангардне сцене. Бендлидерске и соло албуме издаје од деведесетих година прошлог века, а публика га у највећој мери познаје као сталног сарадника Џона Зорна, коме је гостовао на преко двадесет студијских издања као и на бројним концертима. Активан је и као композитор филмске музике, а током претходних деценија сарађивао је и са звездама алтернативне и популарне музике, као што су Лори Андерсон, Кортни Лав и Аланис Морисет. У свом ауторском изразу ослања се на постулате савремене еклектичне њујоршке џез сцене и камерне компоноване музике.

Са својим новим триом, који чине гитаристкиња Ава Мендоза и бубњар Дијего Еспиноза, Ерик Фридлендер је 2019. снимио албум Sentinel, који је потом доживео концертну промоцију и на фестивалу у аустријском граду Лајбницу. Премда су солистичке улоге подједнако подељене, у овој формацији доминантну улогу има Ава Мендоза, која својим нојз и прог-рок изразом доноси интересантан контраст класичарском и авангардном третману виолончела. Дијего Еспиноза стабилном ритмичком структуром поставља подлогу за свирачку интеракцију двоје музичара у предњој линији, који доминирају у овом концертном издању.

Аутор Никола Марковић



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара