Музика Георга Бенде

У трећој емисији циклуса који приређујемо поводом 300. годишњице рођења Георга Бенде, немачког композитора чешког порекла, слушаћете избор оркестарске и духовне музике овог аутора.

На почетку емисије емитујемо две синфоније Георга Бенде - број 8 у Де-дуру и број 11 у Еф-дуру. Ова дела троставачне структуре са првим ставом у прегледном сонантом облику потичу из шесте и седме деценије 18. века.

Чућете и црквене кантате Георга Бенде, у избору и извођењу ансамбала Певачи Свете Барбаре и Лестате армонико. Реч је о албуму премијерних модерних изведби Бендиних лутеранских кантата, које су почетком нашег века пронађене у рукописној архиви берлинске Певачке академије. Док су ова дела већином компонована почетком друге половине 18. века, када је Бенда радио у Готи, сама берлинска Певачка академија била је активна од 1791. године, што показује да су Бендине кантате биле цењене и извођене и ван његовог непосредног окружења. У њима се посебно издваја композиторова посвећеност правилној декламацији богослужбеног текста, те драматски ефекти који су директно у спрези са текстуалним садржајем. Божићна кантата, која је настала 1784. године хронолошки заокружује овај избор Бендине духовне музике, сачињен на основу архива берлинске Певачке академије. Централно место у овој кантати заузима арија тенора у да капо форми, са експресивним, прокомпонованим средишњим одсеком, у коме Бенду препознајемо као једног од водећих представника немачког осећајног, емфиндзамер стила.

Аутор Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво