Камерни концерт – Дела Јана Сибелијуса

Слушаћете остварења Јана Сибелијуса у интерпретацији виолинисткиње Фенеле Хамфриз и пијанисте Џозефа Тонга.

На почетку емисије чућете Четири комада опус 78 за виолину и клавир, из пера овог композитора, написана 1915. године, у јеку Првог светског рата. Сибелијус је компоновао дело које није захтевно за извођење те, као погодно за кућно музицирање, уједно и тржишно исплативо. Како су била намењена напреднијим аматерима, ова четири комада импресионирају мелодијама и хармонијама карактеристичним и за касније Сибелијусово стваралаштво, али не и техником.

Након тога, слушаћете Четири комада опус 115 из 1929. године, који припадају касној стваралачкој фази овог композитора и представљају последење написано дело за виолину и клавир. За разлику од композиција написаних за време рата, Четири комада опус 115 спадају међу Сибелијусова експериментална дела у којима се огледају утицаји Бартока и Стравинског.

Чућете и Сибелијусове Сеоске плесове опус 106 из 1925. године који припадају његовом последњем стилском периоду. Сеоски плесови упркос свом називу не садрже елементе фолклора, већ су композиције виртуозног карактера, стилски ближе сценској музици коју је Сибелијус писао у том периоду.

Ауторка: Саша Тошковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара