Фестивал Промс 2021

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 30. августа у Ројал Алберт холу у Лондону, који смо добили захваљујући међународној размени чланица Еурорадија. Том приликом наступио је Хале оркестар под управом Марка Елдера, а солиста је био пијаниста Бенџамин Гросвенор.

Најпре ћете чути композицију Subito con Forza Унсук Чин, која је писана по поруџбини Би-Би-Сија и премијерно изведена на овом концерту.

Друга тачка био је Четврти клавирски концерт у Ге дуру, опус 58 Лудвига ван Бетовена, у којем је солистичку деоницу свирао Бенџамин Гросвенор. Овај концерт припада периоду када је Бетовен компоновао и Четврту симфонију, Виолински концерт и квартете Разумовски, а у њему је направио вешт спој „традиционалног и иновативног", који се посебно огледа у непредвидивим хармонским решењима. Иначе, каденце за ову верзију дела коју ћемо слушати у емисији, написао је Камиј Сен-Санс.

Концерт је заокружен извођењем Треће симфоније у це молу Камија Сен-Санса, названом Оргуљска, која је настала 1886. године, на врхунцу композиторове каријере. Солистичку деоницу у овом делу свира Ена Лапвуд, на оргуљама Ројал Алберт хола који је прошле године обележио два јубилеја: 150 година од када је постављен камен темељац ове важне светске дворане, у оквиру пројекта који су покренули краљица Викторија и принц Алберт како би „народу пружили културно просветљење", као и 80 година од када је Ројал Алберт хол званично домаћин Промса.

Уредница Ирина Максимовић Шашић



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара