Век хармонике – Албум „Бајке” Дуа Акосфера

Представићемо албум „Бајке” из 2020. године, дуа Акосфера који чине хармоникаши Алена Будзињакова и Гжегож Палуш.

Компакт-диск је, по речима ових уметника, својеврсно путовање, јединствени каледиоскоп ликова и пејзажа које су музички осликали Петар Чајковски, Морис Равел и Вацлав Тројан. Заједнички именитељ, како пише у програмској књижици која прати компакт-диск, је снага музичког израза која буди чула, отвара машту и постаје преносилац емоција које извиру директно из дубине програмског садржаја.

На почетку ћете чути Свиту из балета Крцко Орашчић Петра Чајковског, остварење које је постало синоним за божићне и новогодишње празнике. Чајковски је пре премијере балета 1892. године направио селекцију од осам нумера, формирајући свиту опус 71а за концертна извођења. Једно од најпознатијих романтичарских композиција чућете у аранжману за два клавира који је приредио кипарски композитор Николас Економу.

Следи концертна свита Бајке, за хармонику и оркестар Вацлава Тројана. Једну од најзначајнијих и првих композиција за хармонику и оркестар, чешки композитор је написао 1959. године. Верзија која је објављена на компакт-диску Бајке, заснована је на соло деоници хармонике и редукованој оркестарској партитури, што је резултирало активном нарацијом обе хармонике. Иновативни аспект овог аранжмана је одустајање од коришћења стандардног бас система и прелазак на фри-бас систем са оба хроматска мануала, како би свита била прилагођена савременим инструментима.

На крају ћете чтуи још и свиту Моја мајка гуска Мориса Равела. Музику овог дела француски композитор је написао још 1908. године у форми клавирске свите, а четири године касније је проширио у формалном и оркестрационом погледу. На тај начин Равел је постојећу композицију функционализовао као интегрални део истоименог балета, који је премијерно изведен 29. јануара 1912. године у Паризу.

Уредница емисије Марија Вуковић



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара