Читај ми!

Жене у музици – Ина Бојл

Дела Ине Бојл, најистакнутије ирске композиторке прве половине XX века, чија остварења обухватају широк спектар жанрова: од хорске, камерне и оркестарске музике, преко балетских и вокалних композиција. Слушаћете Гудачки квартет у е молу, концертну рапсодију Чаробна харфа и Виолински коцерт.

Рођена 8. марта 1889. године у селу Енискери округа Виклоу у источном делу Ирске, Ина Бојл је прве музичке подуке добила од оца, пароха у локалној цркви Светог Патрика. Као једанаестогодишњакиња похађала је приватне часове композиције код Џорџа Хјустона и Чарлса Хитсона у Даблину, а смернице за даљи рад добила је од свог рођака, композитора и професора Чарлса Вуда, у чијој класи су знања стекли Ралф Вон Вилијамс и Херберт Хауелс. Упркос чињеници да није имала формално музичко образовање и да је имала мало контаката са музичким животом изван земље, дела која је читавог живота компоновала увек су привлачила пажњу. Први велики успех имала је 1919. године када је на такмичењу за младе ауторе одликована Карнегијевом наградом за композицију Чаробна харфа, поставши прва жена која је добила ово признање. Наредне, 1920. године ово дело изведено је на концерту којим дириговао Едријен Боулт. Писана у форми концертне рапсодије, Чаробна харфа је инспирисана стиховима Иве Гор-Бут, истакнуте сифражеткиње која је кроз поему дочарала причу о митској харфи која је припадала једном од најважнијих божанстава ирске митологије - Дагди.

Године 1923. Ина Бојл је дошла у Лондон како би, по препоруци Чарлса Вуда, похађала часове код Ралфа Вона Вилијамса. Њихова сарадња одвијала се до избијања Другог светског рата, а из ње је произашло пријатељство које је трајало све до композиторове смрти, 1959. године. У току боравка у Лондону, имала је прилике да се упозна са тада такође младим композиторкама попут Елизабет Меконки и Грејс Вилијамс. Ове уметнице приређивале су концерте на којима су млади аутори имали прилике да представљају своја дела, а међу остварењима Ине Бојл која су на овим наступима извођена у периоду од 1924. до 1937. године биле су Гелске химне (које се сврставају у ред њених најпопуларнијих хорских дела), Виолински концерт и Гудачки квартет.

Након избијања Другог светског рата Ина Бојл се вратила у Ирску, где је водила миран породични живот, а компоновањем се бавила до краја живота. Преминула је 10. марта 1967. године. Манускрипти њених дела похрањени су у библиотеци Тринити Колеџа у Даблину.

Уредница: Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи