Читај ми!

Са београдских сцена - 180 година САНУ

Репродукујемо концерт Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије, којим је 18. новембра у Коларчевој задужбини обележено 180 година од оснивања Српске академија наука и уметности. Оркестар је наступио под управом Дејана Савића, а солисткиња је била виолончелисткиња Маја Богдановић.

На концерту којим је обележено 180 година САНУ изведена су дела наших истакнутих композитора, који су захваљујући свом посвећеном раду, дубоко утемељеном на традицији српске културе, понели заслужну титулу коју ова институција додељује - звање Академика. У том окружењу, за ову прилику, одабрана су дела композитора различитих генерација: Душана Радића, Светислава Божића, Исидоре Жебељан и Ивана Јевтића.
 На почетку емисије чућете композицију Зујте струне, метаморфоза на теме из Моцартове опере Чаробна фрула за симфонијски оркестар Исидоре Жебељан. Дело је настало као поруџбина једног од највећих оперских фестивала на свету, Фестивала у Брегенцу у Аустрији, за свечано отварање 2013. године. Како је те године на Великој фестивалској сцени на Боденском језеру била постављена опера Чаробна фрула Волфганга Амадеуса Моцарта, Исидора Жебељан добила је поруџбину за оркестарску композицију која би била тематски повезана са музиком из Моцартове опера. У том контексту, она је као полазиште узела Увертиру из овог чувеног музичко-сценског остварења. Светска премијера одржана је 17. јула 2013. године у Великој фестивалској дворани у Брегенцу, а извођачи су били Бечки симфоничари и диригент Пол Даниел.
Следе композиције: Варијације на народну тему Душана Радића из 1952. године и Поема за симфонијски оркестар под наизвом Крунисање у Жичи Светислава Божића.
На крају вечери, чланови нашег оркестра и солисткиња Маја Богдановић извели су Симфонију за виолончело Ивана Јевтића. Дело је написано 1995. године као поруџбина БЕМУСа, а премијерно су га тада извели Ксенија Јовановић и чланови нашег Симфонијског оркестра.

фото: Архива Музичке продукције 

Уредница емисије: Марија Вуковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи