Читај ми!

Имагинарна едиција

Татјана Телен: Брига као друштвена организација

У емисији Имагинарна едиција од 6. до 8. децембра можете слушати текст Татјане Телен „Брига као друштвена организација: стварање, одржавање и раскидање значајних односа”.

Татјана Телен у овом тексту поставља неговатељске праксе као централни елемент друштвене организације у циљу превазилажења установљених дихотомија као што су приватно-јавно, добро-лоше, модерно-традиционално и микро-макро. Таква концептуализација повлачи претресање фрагментираних дискусија о бризи, као и релационих класификација које одређене типове делања смештају под унапред дефинисане категорије као што су пријатељство, сродство и протекција.

Сходно томе, разматрају се различити теоријски оквири у којима је овај проблем био третиран, почев од марксизма и феминизма, преко студија инвалидитета и социјалне сигурности, до хуманитаризма. Како ауторка запажа, са падом марксистичке антропологије, свест у вези са „јавним" аспектима бриге, коју је она некада подигла, практично је нестала. Данашње праксе неге су углавном везане за расправе о родбинским односима, што резултира тиме да је значај бриге других потцењен. На крају, Татјана Телен предлаже процесну концептуализацију бриге са фокусом на праксама које могу побољшати наше разумевање веза и преклапања између односа који се обично анализирају унутар различитих сфера друштвеног живота као што су, на пример, економија и политика.

Текст је изворно објављен у четвртом броју часописа Anthropological theory за 2015. годину.

Превела с енглеског Владана Илић.
Читала је Душица Мијатовић.
Уредници циклуса: Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара