Читај ми!

Имагинарна едиција

Емануел Тајеб: Кућа од карата - злочин у политици (3/5)

У демократским друштвима политика се, у начелу, сматра мирољубивим надметањем у којем се политички противници боре и побеђују на основу броја освојених гласова на изборима, а свако уплитање насиља у изборни поредак осуђује се као израз оних агресивних нагона које су људи, захваљујући цивилизацијском напретку, кроз векове научили да контролишу.

Серија Кућа од карата (House of Cards) - сматра Емануел Тајеб, француски политиколог који се, између осталог, бави и анализом политичких ТВ серија - чиста је супротност идеји мирољубиве политичке делатности, будући да се у њој политика претвара у само место злочина. Иако се радња серије одвија у оквирима једног наизглед релистичног, веродостојног и препознатљивог политичког света Вашингтона, престонице САД, јунаци серије су специфично обликовани ликови чији се поступци заснивају на правилима утилитаризма које је још у шеснаестом веку успоставио Макијавели, а према којима је нужност та која чини закон, укључујући и подривање поља политичког деловања насиљем. Гледано из тог угла, политичке, али и бруталне криминалне, односно бестијалне активности протагониста у серији Кућа од карата спадају у домен фикције и приказане су као примена макијавелистичких принципа у сфери савремене политике. У том смислу, сматра аутор, реч је о „фикционалној антропологији племена политичара", која нам говори о актуелним страховима изазваним професионализацијом политике и одвајањем политичке елите од народа.

У седмичном циклусу Имагинарна едиција можете слушати уводно и треће поглавље Тајебове књиге, коју ће, у преводу Јасне Видић, ових дана објавити Факултет за медије и комуникације из Београда.

Текст чита: Александар Божовић

Уредник: Предраг Шарчевић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се