Читај ми!

Нова дискографија

Представићемо најновији албум Лондонског симфонијског оркестра и диригента Сајмона Ретла, објављен 19. марта за њихову матичну издавачку кућу. На овом издању, забележеном септембра 2019. године у Барбикан холу, налази се Друга симфонија у е молу опус 27 Сергеја Рахмањинова.

Ово није први пут да овај оркестар објављује албум са једном од најпопуларнијих симфонија Сергеја Рахмањинова. Њихов снимак са диригентом Андреом Превином објављен 1973. године сматра се дискографским класиком, а веома успешан запис овог дела објавили су и под управом Валерија Гергијева 2008. Са друге стране, ово је трећи снимак Друге симфоније Сергеја Рахмањинова на којем је суделовао диригент Сајмон Ретл. Прво издање, које је објавио са Филхармонијом из Лос Анђелеса није било успешно, а критичари су му тада највише замерали веома спора темпа и употребу изразитих, екстремних рубата. Следећи снимак који је реализовао са Берлинском филхармонијом резултирао је уопштено истим тумачењем, али са природнијим рубатима и како критичари наводе, импресивном интерпретацијом првенствено првог и трећег става.

Снимак који представљамо у емисији је Ретлов трећи, најновији запис Рахмањиновљеве Друге симфоније и уједно најуспешнији до сада. Овог пута, Ретл је одабрао бржа темпа, са израженим осећајем за струкутру сваког од ставова, градећи вешто климаксе у сваком од њих. У поређењу са чувеном верзијом Андреа Превина, критичар часописа Грамофон истиче да је Ретл овог пута ближи драматичном тону овог дела. Чланови Лондонског симфонијског оркестра су у потпуности одговорили на захтеве и идеје свог шефа диригента, што се најбоље одгледа у динамичкој контроли и изражајним, вешто обликованим врхунцима.

Уредница Јелена Дамјановић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи