Читај ми!

Грамофонија

У вечерашњој емисији репродуковаћемо снимке концерата за обоу и камерни оркестар Антонија Вивалдија, Бенедета Марчела, Доменика Чимарозе и Георга Филипа Телемана у извођењу чланова Лењиградског камерног оркестра са солистом Владимиром Курлином. Емитоваћемо записе са плоче продукцијске куће Мелодија из 1975. године.

Владимир Курлин је дискографску каријеру отпочео већ почетком шездесетих година, суделујући на бројним снимцима камерних остварења, најчешће аутора 17. и 18. века, уз неколико значајних изузетака као што су албуми са Бетовеновим камерним делима и остварењима савремених аутора које је за америчко тржиште објавила кућа Еј-Би-Си Вестминстер. Албум са концертима Вивалдија, Марчела, Чимарозе и Телемана који вечерас емитујемо је био један од првих на којима Курлин има водећу улогу, а захваљујући успеху који је постигао, убрзо су уследила и друга слична тематска издања, као што је албум са музиком немачких аутора 18. века, објављен средином осамдесетих година. У овом периоду Курлин је започео сарадњу са чувеним сниматељем и продуцентом Феликсом Гурџијем, са чијим радом смо се упознали у претходним емисијама. Плоча је објављена у неколико верзија, док је данас део понуде већине дигиталних сервиса.

Занимљиво је да је само на оригиналној совјетској плочи одштампана ретка фотографија Курлина са његовим инструментом, док су на сваком следећем реиздању употребљени детаљи са уметничких слика, што није била уобичајена пракса када је реч о солистичким издањима. Штавише, реиздања ове плоче углавном не садрже име солисте на насловници, а назив албума је измењен у Камерна музика, уз истицање имена композитора, без помињања извођача. Нису познати разлози за овакву одлуку, а албуми са фотографијом уметника су поново почели да се објављују тек након његове смрти 1988. године.

Аутор Милан Милојковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи