Џез

Слушаћете одабране нумере са албума „Ancient Africa” саксофонисте Нета Берчала и „When We Leave”, трубача Матијаса Еика.

Британски саксофониста Нет Берчал своју бендлидерску каријеру започео је релативно касно, у својим четрдесетим, а данас је већ ветеран тамошње сцене. Свој стил изградио је на модалном џезу шездесетих година прошлог века и различитим варијацијама спиритуалног џеза од тог времена до данас. Његов актуелни албум Ancient Africa представља сублимацију ових утицаја, од Џона и Елис Колтрејн до Чарлса Лојда. Берчал је вешто овладао овим стилским премисама, али се не задовољава пуком репродукцијом већ им додаје аутентичан композиторски печат.

Матијас Еик представља нову генерацију скандинавског мелодичног џеза. За разлику од уобичајених представа о ECM извођачима који стварају музику на граници звука и тишине, у спором темпу, Еик би можда више одговарао стереотипу о уметницима са етикете ACT која је прославила Есбјорна Свенсона - динамичан је и у додиру са поп и рок сензибилитетом, чак и кад не користи електричне инструменте. У случају овог норвешког трубача, његов питак израз не представља и пуко повлађивање публици, већ је плод истанчаног осећаја за креирање упечатљиве, мелодичне основне теме, коју потом бенд разрађује у одговарајућем џез кључу.

Аутор емисије Никола Марковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара