Читај ми!

Грамофонија – Квартети Лудвига ван Бетовена

Репродукујемо снимке квартета број 8 и број 9 опус 59 у извођењу чланова гудачког квартета „Бетовен” из Москве. Емитоваћемо записе са плоче продукцијске куће Мелодија из 1982. године.

Уз име овог ансамбла најчешће се везује блиска сарадња његових чланова са Дмитријем Шостаковичем на стварању и интерпретацији чувених гудачких квартета овог композитора. Међутим, ансамбл основан још 1923, остварио је и веома занимљиву дискографску каријеру, објављујући више десетина албума са делима Шостаковича, Бетовена, Моцарта, Мјасковског и других. Значајно је поменути да су њихови снимци објављивани и у иностранству посредством компанија Виктор и Телефункен, поред Мелодијиних издања намењених извозу, као што је случај са плочом коју вечерас емитујемо. Снимке на овој плочи је забележио још један Шостаковичев сарадник, Валентин Скабло, инжењер звука чувен по својим сарадњама са Јехудијем Мењухином и Мстиславом Ростроповичем.

Дизајн омота ове плоче креирао је Владимир Фатехов са чијим радовима смо се већ сусретали у претходним емисијама, а који је био чувен и као илустратор књига и часописа, нарочито оних научно-фантастичног жанра. Са члановима „Бетовен" квартета је сарађивао на више издања, а у истој едицији са плочом коју вечерас емитујемо, дизајнирао је омоте и за плоче са квартетима број 9 и 10, односно, 12 и 15.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се