Читај ми!

Опера – Ђузепе Верди: Фалстаф

Пратићете снимак Вердијеве последње опере „Фалстаф”, који је забележен 6. јула ове године године на представи одржаној у оквиру фестивала у Екс ан Провансу. Главну улогу тумачио је британски баритон Кристофер Первес, док је хором и оркестром опере из Лиона дириговао Данијеле Рустиони.

Верди је Фалстафа написао у осамдесетој години живота, са циљем да оствари своју највећу жељу – да стекне славу у жанру комичне опере. Тако је настала ова трочина опера, а либрето, према Шекспировој комедији Веселе жене виндзорске, написао је Ариго Боито. Заједно су створили јединствен и комичан лик Фалстафа, остарелог заводника, витеза без пара и вечитог оптимисту, а историчари музике сматрају да се Верди препознао управо у лику овог несносног, али умиљатог и драгог старца. Редитељ Бари Коски је за ово извођење Фалстафа претворио у карневалску фигуру, враћајући нас у саме почетке наше културе преко лика који кроз физичка задовољства и пороке покушава да се избори са страхом од смрти. Фалстаф је такође и прави усамљеник, који жели да буде вољен и који је изградио сопствену филозфију живота, говорећи: Цео свет је фарса, а човек је рођен као будала. Овако промишљање о животу, у којем нешто егзистенцијално извире из нечег баналног, управо је показатељ Вердијеве генијалности.

Премијерно извођење Фалстафа, којег многи називају и „Вердијевим музичким тестаментом”, одржано је у Миланској Скали 1893. године.

Уреднице Јелена Дамјановић и Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара