Читај ми!

Електронски студио – Светлана Мараш: Радијски концерт број 2

Радијски концерт број 2 је наставак испитивања употребе синтисајзера EMS Synthi 100 у комбинацији са компјутерским сетапом и са луповима магентофонских трака, а у контексту живог извођења које је ексклузивно намењено радијској трансмисији.

Светлана Мараш је иницијално експериментисала у прилагођавању комплексног инструмента, какав је EMS Synthi 100, виртуозности живе манипулације, у остварењу из 2018. - Радијском концерту број 1 – које је изведено пригодом поновог покретања рада Електронског студија Радио Београда. У новом, продубљеном подухвату, композиторка ставља акценат на хибридност звучног квалитета насталог спајањем светова аналогног и дигиталног звука.

У Радијском концерту број 2 примењује се експресивност комплексних микропроцеса коју омогућава компјутерска технологија у домену аналогног. Свој приступ звуку у последњих неколико композиција, Светлана Мараш карактерише као инверзију конкретне музике. Наиме, применом процеса инспирисаних претежно грануларном синтезом и микрокомпозиционим техникама базираним на извору звука, било аналогном или дигиталном, постиже се приближавање квалитету конкретног звука. Осим у погледу звучности, овај рад на нивоу естетске одређености, свесно и активно комуницира са звуком прошлости и ране електронске музике.

Радијски концерт број 2 је изведен уживо у Електронском студију Радио Београда у априлу ове године, а том приликом је снимљено више верзија. Свелтана Мараш је импровизовала са припремљеним алатима као што су јединствени Synthi печ који служи као извор звука за већину звучних процеса, те са луповима на магнетофонској траци. Дигитални контролери најновије генерације који се употребљавају у овом делу, реагују на јачину притиска сваког од десет прстију и тако омогућавају екстремну експресивност у манипулацији и обликовању звука, и комбинују се са ножном педалом и TouchOSC интерфејсом.

Радијски концерт број 2 има и видео верзију која приказује све поменуте процесе и начине њихове манипулације уживо у студију. Овај видео концерт био је емитован премијерно на фестивалу OUTRA у Бареиру почеком јуна месеца, с обзиром да је видео верзија настала у сарадњи са асоцијацијом OUTRA из Португала, са којом Трећи програм Радио Београда сарађује на пројекту „Unearthing the Music”. Немачка премијера Радијског концерта број 2 биће одржана у оквиру фестивала Хероине звука у Берлину, наредног месеца.

Ова емисија је реализована као део пројекта UM-SCENE „Unearthing the Music”, који је подржао програм Креативна Европа и Министарство културе Републике Србије.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара