Читај ми!

Музика света – WОМЕX 2020: Квинтет Пета сезона

У четвртој емисији циклуса посвећеног 26. фестивалу WОМЕX, чућете снимак наступа француско-мађарског састава Пета сезона забележен у Палати уметности у Будимпешти 22. октобра 2020. године.

Ово је било прво дигитално издање престижног world music фестивала који се одвијао у Будимпешти од 21. до 25. октобра прошле године. На његовој платформи било је регистровано више од 1130 учесника из деведесет земаља. У гостима је било тридесет осам уметника, приказан је двадесет један документарни филм, одржане су конференцијске и менторске сесије, а било је и 147 видео штандова на дигиталном сајму. Током прошлогодишњег фестивала стримовано је седамдесет сати онлајн садржаја, а у фокусу је била мађарска сцена.

Састав Пета сезона 2018. године основали су Изабела Косанел, певачица француско-мађарског порекла и виолиста Шандор Чори. Њихова музика представља занимљив спој урбане и традиционалне културе, а окосницу репертоара чине народне мелодије из карпатске области које преплићу са галским утицајима Косанелове. Наиме, свирајући на традиционалним инструментима ови уметници дочаравају меланхоличну, романтичну слику града прожету духом мађарске народне баштине и сећањем на француске салоне. Поред Косанелове и Чорија, овај квинтет чине и мајстори мађарске народне музике: Мате Хегедуш – виолина, Ференц Зимбер – дулцимер и Чобан Герги Сабо – глас и контрабас.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара