Читај ми!

Стереорама – Белканто са старих плоча

Белканто певачи у ваноперском репертоару

У протеклих тринаест емисија циклуса посвећеног белканто певачима у ваноперском репертоару, представили смо највеће белканто теноре као тумаче наполитанских песама, сврставајући их по епохама у којима су делили сцене. Започели смо са Дел Монаком, Ди Стефаном и Корелијем, као савременицима, а наставили са Скипом, Ђиљијем, Волпијем и Ломантом. Путујући у најдаљу прошлост (колико су нам звучни записи дозвољавали) долазимо до самих зачетника и уједно највећих белканто певача који су живели у доба стваралаца наполитанске песме и први су на листи њихових интерпретатора. Можемо рећи да је од њих је све почело и зато скрећемо посебну пажњу на ову емисију којом закључујемо велику колекцију, циклус „Белкантисти у ван оперском репертоару".

Имена поменутих великана су Фернандо де Лучија, Енрико Карузо и Ђовани Мартинели, а наслови неких од канцона које ћемо у њиховом извођењу чути су: Глас у ноћи, Певај за мене, Незахвално срце, Санта Лучија, Усташца, Без икога, Хајдемо на море.

Као раритет истичемо композицију Матината (Јутарња песма) Руђера Леонкавала, коју ће на архивском снимку певати Енрико Карузо уз клавирску пратњу аутора.

Аутор: Горан Поткоњак



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара