Читај ми!

Џез

Емитујемо снимак концерта француско-америчког Орбит трија, одржаног 18. маја 2019. године у Студију 104 Француског радија.

Стефан Олива француски је пијаниста средње генерације, који је на тамошњој џез сцени стасавао током деведесетих година прошлог века. У његовом делу и раној дискографији значајно место заузима референтни однос спрам великих пијаниста џеза, попут Била Еванса и Ленија Тристана којима је посветио своје прве албуме, што ће одредити и његов каснији приступ техници свирања џез клавира. У том смислу је Олива данас ипак ближи Тристану него Евансу, нарочито у актуелном Орбит трију.

У овом саставу Стефану Оливи друштво праве француски басиста Себастиjен Боасо и амерички бубњар Том Рејни. Музика бенда је у потпуности акустична и базира се на клавирским темама које су на први поглед штуре у погледу третмана и разраде. Тако бисмо могли рећи и да је Олива европски пандан великој америчкој џез звезди Виџеју Ајеру, у начину на који је тимску интеракцију и концептуални приступ ставио испред свирачког ега. Присуство Тома Рејнија, једног од најзапосленијих протагониста прекоокеанске авангардне сцене, доприноси укупној звучној слици и делимичном одмаку од конвенционалне ритмичке структуре, али Олива ипак држи бенд под контролом и доноси заокружену музичку целину, са јасним улогама у бенду.

Аутор Никола Марковић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се