Композитор месеца – Александaр Землински

Вечерашњом емисијом завршавамо циклус који смо овог априла посветили обележавању 150 година од рођења Александра Землинског.

Без обзира на стабилан и миран живот који је водио у Прагу, Землински је неколико пута покушао да се врати у Беч или да настави каријеру у Немачкој. Године 1923. Макс фон Шилингс му је понудио место генералног музичког директора Државне опере у Берлину, које је Землински одбио због тадашње галопирајуће инфлације која је погодила Немачку, што ће се на крају испоставити као његова велика пропуштена прилика. Долазак Ханса Вилхелма Штајнберга на место капелмајстора у Прагу изазвао је велико ривалство између њега и Землинског, те је Землински 1927. године прихватио позив Клемперера да ради у Крол опери у Берлину. Овај театар је заворен четири године касније, а Землински је одбио још једну понуду за позицију музичког директора, овог пута у Висбадену. Остао је у Берлину где је предавао читање партитура у музичкој школи и наступајући повремено као гостујући диригент у Француској, Италији, Русији и Шпанији. Дириговао је берлинској премијери опере Успон и пад града Махагонија Курта Вајла. Непосредно након ове премијере, Землински је написао оперу по узору на Вајлово дело под називом Круг од креде засновану на истоименом делу немачког писца Клабунда. Извођењем овог дела у Цириху, 1933. године, Землински је окончао шестогодишњу стваралачку паузу. Исте те године, био је принуђен да напусти Немачку, вратио се у Беч и посветио се компоновању.

Септембра 1938. године, Землински је са својом супругом и ћерком напустио Беч и преселио се у Њујорк. Тамо је започео рад на још једној опери, али је због лошег здравственог стања није довршио и четири године касније је умро. Његова дела престала су да се изводе све до краја шездесетих година 20. века.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара