Музика вива – Ускршња недеља Еурорадија

Снимак концерта одржаног 14. марта у цркви Свете Катарине у Вилњусу када су хор Јауна Музика и гудачки квартет Метис под управом Вацловаса Аугустинаса извели дела Џона Тавенера, Макса Рихтера и литванског аутора Видмантаса Бартулиса.

Окосницу овог ускршњег програма, чинила су дела Џона Тавенера, савременог британског композитора дубоко заинтересованог за мистицизам, религиозне теме и духовност. Његова музика је налазила лак пут до шире публике јер је користио, контемплативне, статичне структуре и извајане дијатонске мелодије, инспирисане разлитичким светским спиритуалним и религиозним традицијама. Посебно је био везан за праксу Руске православне цркве којој је приступио почетком 80-их, као и грчком и византијском духовном музиком.

У емисији ћете чути нека популарна Тавенерова дела попут Погребног Икоса, остварења за хор и гудачки квартет Богомладенац инспирисаног службама православне цркве у току Велике, Страсне седмице или хорске песме Као онај који је заспао написану за Литургију Василија Великог за Велику суботу, која описује очекивање тајне васкрснућа. Представићемо и дело Макса Ритхера О приоди дневног светла из 2004. године, написано у питком пост-минималистичком кључу, као и композицију Светло сунце Видмантаса Бартулиса, литванског композитора који се у својим делима окретао музици прошлости стварајући лирску, постмодерну музичку матрицу.

Уредница Ксенија Стевановић



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара