Читај ми!

Светске музичке позорнице

Вечерашњом емисијом започињемо репродукцију одабраних ексклузивних концерата из циклуса „Премијум концерти Еурорадија”, које смо добили захваљујући међународној размени. Први у низу ових концерата одржан је 23. септембра прошле године у Дворжаковој дворани прашког Рудолфинума, када је наступила Чешка филхармонија под управом Семјона Бичкова, а као солисти се представили пијаниста Данил Трифонов и трубачица Селина От. На програму су била дела из пера Дмитрија Шостаковича и Антоњина Дворжака. Овај концерт, којим је званично отворена сезона Чешке филхармоније 2020/2021, одржан је у знак сећања на Вацлава Нојмана, славног чешког диригента, виолинисту и виолисту, чија је стогодишњица рођења обележена 29. септембра прошле године.

Прво ћете чути Шостаковичев Клавирски концерт у це молу опус 35 број 1 из 1933, у којем је композитор одабрао сведени извођачки апарат настао као резултат његовог експериментисања са необарокном инструментаријумом. Партитуру је обликовао за гудачки ансамбл, а у њу је, осим клавирског парта, увео и солистичку деоницу трубе. Дело је писано у оптимистичном тону традиционалне четвороставачне структуре, у оквиру којег се, посебно у првом ставу, препознаје композиторов младалачки дух (имао је само 27 година када је писао овај концерт!), а у њега је унео и неколико цитата из својих претходних композиција, али и одломке из Бетовенове Апасионате, Григове свите Пер Гинт, као и Малерове Треће симфоније.

Премијера Концерта за клавир, трубу и гудаче уприличена је 15. октобра 1933. на отварању концертне сезоне Лењинградске филхармоније када је као солиста на клавиру наступио композитор, деоницу трубе свирао Александар Шмит, док је ансамблом управљао Фриц Штидри, аустријски диригент. Вечерас овај Концерт слушамо у изузетној интерпретацији надарене младе аустријске трубачице Селине От, која је 2018. одликована специјалном наградом А-Ер-Де-овог такмичења у Минхену као прва жена која је, са само двадесет година, у седамдесет година дугој историји ове манифестације добила награду за трубу, и цењеног руског пијанисте Данила Трифонова, којег је Марта Аргерич описала речима да „Трифонов има све... и више од тога... нежност, али и тај демонски елемент који га покреће".

У другом делу концерта изведена је Осма симфонија у Ге дуру, опус 88 Антоњина Дворжака, коју је композитор писао 1889. поводом избора за члана Чешке академије наука, књижевности и уметнисти, а коју је премијерно дириговао 2. фебруара наредне године у Прагу. За разлику од осталих остварења која је писао у том периоду, Осма симфонија одише веселим тоновима и оптимизмом. Иако у основним цртама задржава структуру класичне симфоније, дело обликује и разноликостима које се првенствено односе на композиторову наклоност према традиционалној музици.

Уредница Ирина Максимовић Шашић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи