Век хармонике

Чућете два Концерта за хармонику – из пера британске ауторке Сели Бимиш и аустријског композитора Хајнца Карла Грубера

Виолисткиња и композиторка Сели Бимиш рођена је 1956. године, а након студија у Шкотској, усаврашвање је наставила у Немачкој. Каријеру је започела пре свега као извођач, да би се потом окренула компоновању, за које је била награђена престижним националним признањима. Као резиденцијални композитор Шкотског камерног оркестра и Шведског камерног оркестра написала је бројна остварења за камерне ансамбле. Концерт за хармонику под називом Певање, ауторка је написала 2006. године за шкотског акордеонисту Џејмса Краба, као поруџбину Музичког фестивала у Челтнаму и Симфонијског оркестра из Мелбурна. Инспирацију је пронашла у пејзажу и историји ове земље у коју се преселила из Лондона, а читав концерт одише њеним интересовањем за џез и шкотску, односно гаелску традиционалну музику. Сели Бимиш је истакла да је поред тога била надахута и изражајним интерпретацијама Џејмса Краба, који је овај концерт премијерно извео уз Хале оркестар из Манчестера под управом Мартина Брабинса, 2006. године. У вечерашњој емисији Концерт за хармонику чућете у тумачењу овог хармоникаша и чланова Националног омладинског оркестра Шкотске и Шкотског краљевског оркестра, којима диригује Мартин Брабинс.

Ставови су: Анданте – Алегро – Анданте; Ленто; Варијације од броја 1 до броја 6 и Варијација број 7 – Финале – Алегро.

У наставку емсиије следи Концерт за трубу, хармонику и бенџо Хајнца Карла Грубера, под називом Импровизација. Настанак ове композиције написане 2007. године, био је инспирисан Пикасовом сликом Три музичара, а аутор је у њој користио широку палету композиционих техника, тако да се могу чути наговештаји тонске, атоналне и серијалне музике, као и џез и кабаретске музике, по чему је Грубер препознатљив.

Солисти су Хокан Харденбергер – труба, Клаудија Будер – хармоника и Матс Бергстрем – бенџо, а Шведским камерним оркестром диригује Хајнц Карл Грубер.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се