Музика света – Ајнур Доган: Хедур

Представљамо албум „Хедур” курдске певачице Ајнур Доган, објављен у марту 2020. године за немачку дискографску кућу Драјер Гаидо.

Ајнур Доган рођена је 1975. године у Чемишгезеку, на истоку Турске. Студирала је саз и традиционално певање, а специјализовала се за курдску традиционалну музику. Сходно томе, њена музика се заснива на традиционалним курдским песмама, од којих су многе старе преко 300 година, а текстови неретко говоре о животу и патњама ове етничке групе Средњег истока. Ипак, није у питању реинтерпретација оригиналних песама, већ Доганова ствара свој стил изводећи их на модеран начин. Временом је постала једна од најистакнутијих курдских певачица у свету, о којој су критичари рекли да својим импресивним гласом „трансформише све слојеве људске радости и патње у један звук”.

Назив албума Хедур потиче од курдске речи која се преводи као синтагма „утешити се на време”, а према речима Ајнур Доган, овим називом је желела да нагласи тренутну фазу свог музичког и духовног путовања. Заправо, ово је њен начин проналажења унутрашњег мира и равнотеже. Већину нумера је аранжирао филмски компзитор Франц фон Коси, који својим пијанистичким партом допуњује музичку нарацију Ајнур Доган. Осим њих двоје, на албуму суделују и Истанбулски гудачки квартет, Едиз Хафизоглу – бубњеви и Каган Јилдиз – контрабас.

Уредница емисије Марија Вуковић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи