Читај ми!

Век хармонике – Александар Севастијан

Емисија је посвећена је Александру Севастијану, белоруско-канадском виртуозу на хармоници.

Рођен је 1976. године у Минску, а студије хармонике завршио је на Институту сестара Гњесин у Москви, у класи чувеног педагога Фридриха Липса. Године 2001. преселио се у Канаду где наставља усавршавање најпре са Џозефом Мацаролом, а годину дана касније завршава и постдипломске студије у класи Фридриха Липса. Још као студент почео је са концертним делатностима, а 1996. године почиње и његова професионална каријера, када је са као солиста наступао са Симфонијским оркестром Радио Москве, односно Оркестром Чајковски. Исте године са овим ансамблом одлази на турнеју по Русији, Украјини, Немачкој, Италији и Јапану. Убрзо је добио ангажмане за солистичке наступе у најзначајнијим концертним салама широм света, а музичка критика га је оценила као једног од највећих виртуоза на хармоници.

До сада је објавио девет компакт-дискова, а 2011. године излази његов албум под називом Руски фаворити. Како се у Канади руска музике не изводи често, Севастијан је желео да направи избор којим би, осим на овом издању, концертно приближио најзначајније ауторе публици широм Канаде.

У вечерашњој емисији чућете како Александар Севастијан изводи два става из циклуса Слике са изложбе Модеста Мусоргског, Вокализу Сергеја Рахмањинова, Рапсодију реке Дон Вјачеслава Семјонова, ставове Октобар, односно Јесења песма и Новембар из циклуса Годишња доба, а потом и Плес Шећерне виле из балета Крцко Орашћић. На крају емисије чућете и Камерну свиту Владислава Золотарјова, компоновану у периоду од 1963. до 1967. године. Свита представља важан корак у развоју новог репертоара за бајан, с обзиром на то да је једна од првих композиција за инструменте са оба бас система – стандардним и мелодијским, односно баритон бас системом.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара