Читај ми!

Грамофонија – Дела Петра Чајковског

Репродуковаћемо снимке Трећег клавирског концерта и Концертантне фантазије за клавир и оркестар у интерпретацији пијанисте Игора Жукова и чланова совјетског Радијског и Академског оркестра под управом Генадија Рождественског и Дмитрија Китајенка. Емитоваћемо записе из 1976. године са плоче коју је објавила продукцијска кућа Мелодија.

Снимци Игора Жукова увек привлаче пажњу аудио ентузијаста с обзиром на то да је он један од ретких интерпретатора који је био и пасионирани познавалац технологије снимања звука. Током седамдесетих година, овај уметник је објављивао неколико албума годишње, а за његове снимке су били заинтересовани водећи европски и амерички издавачи попут компанија Си-Би-Ес, Хиз Мастерс војс и Дојче Грамофон. Плоча коју вечерас емитујемо је објављена у неколико верзија, што је у случају Жукова била уобичајена пракса. Може се рећи да је она последњи део Жуковљеве трилогије из средине седамдесетих година посвећене Чајковском, у оквиру које је током три године објавио три албума са музиком овом аутора. Снимци Трећег концерта и Фантазије за клавир и оркестар су објављени након изузетно успешног винила са Годишњим добима који је доживео преко двадесет реиздања током две деценије. Компанија Мелодија је 1997. године објавила бокс-сет са свим записима оркестарских дела са клавиром Чајковског која је Жуков забележио, међу којима се налазе и снимци који следе.

Поред овог издања, Мелодија је објавила још неколико сличних винила међу којима постоје разлике у омотима и називима, док је садржај идентичан, као и серијски бројеви. Најуочљивије измене су у дизајну насловне стране и самом називу албума који у појединим верзијама на руском и енглеском гласи Дела за клавир и оркестар. Међутим, издање које вечерас емитујемо нема наслов и уместо чувеног портрета Чајковског који је насликао Николај Кузњецов садржи детаљ са слике неименованог аутора. 

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво