Читај ми!

Џамејка Кинкејд: Мој брат

У емисији Путеви прозе од понедељка, 22. марта, до недеље, 4. априла, можете слушати делове романа „Мој брат” који је написала Џамејка Кинкејд.

Џамејка Кинкејд (Jamaica Kincaid) рођена је 1949. године као Елејн Потер Ричардсон у Сент Џоунсу на Антигви. Детињство је провела у сиромаштву са мајком, писменом и културном домаћицом, и очухом, столаром. Основну школу је завршила у оквиру британског система образовања, будући да је Антигва стекла независност тек 1981. године. Иако се истицала као најбоља ученица у разреду, мајка ју је са шеснаест година исписала из школе како би могла да јој помаже у издржавању породице и одгајању три млађа полубрата. Већ у седамнаестој години мајка је отпрема у богато предграђе Њујорка да би радила као дадиља, међутим, млада Елејн одбија да зарађени новац шаље породици и ту се њихов контак прекида на двадесет година.

Док је радила као дадиља, похађала је вечерње часове на колеџу, а три године касније је добила пуну стипендију за „Франкофонија колеџ” у Њу Хемпширу. Ипак, после само годину дана, вратила се у Њујорк где почиње да пише за популарни тинејџерски часопис и мења име у Џамејка Кинкејд. Својим чланцима привукла је пажњу Вилијема Шона, уредника Њујоркера, који ју је запослио у овом престижном часопису и охрабривао да се бави литерарним стваралаштвом.

Данас је Џамејка Кинкејд једна од најзначајнијих англофоних списатељица и есејисткиња пореклом са Кариба. Професор је афричких и афроамеричких студија у резиденцији на Харварду, где предаје и креативно писање. Добитница је бројних награда и признања, а најзначајнија су јој дела: На дну реке (1983), Annie John (1985), Мало место (1988), Луси (1990), Аутобиографија моје мајке (1996), Мој брат (1997), Мој врт (2001) и тако даље.

Роман Мој брат је мeмоарско дело о болести и смрти ауторкиног најмлађег полубрата, Девона, који је 1996. године преминуо од последица инфекције вирусом ХИВ-а. Иако почиње моментом њеног повратка на Антигву, Џамејка Кинкејд се у роману присећа детињства и младости, тадашњих породичних односа, социјалних прилика у којима је одрастала. Без претеране наклоности, али поетично и често шокантно искрено, ауторка говори о својој породици у чијем је центру моћна фигура њене мајке, покушава да реконструише живот умирућег брата у који није била упућена, медитира о смрти и тешким истинама у срцу свих породица.

Роман изворног назива My Brother објављен је у Њујорку 1997. године.

Превео с енглеског Ален Бешић.
Спикерска интерпретација Душица Мијатовић.
Уредница Тања Мијовић.





Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи