Читај ми!

Грамофонија – Композиције за лауту и консорт италијанских ренесансних аутора

Свира Даниел Бенко, уз суделовање мецосопрана Андрее фон Рам и чланова ансамбла Бакфарк консорт и хора Музичке омладине под управом Габора Угрина. Емитоваћемо записе са плоче коју је објавила продукцијска кућа Хунгаротон 1981. године.

Ексцентрични гитариста, лаутиста и руководилац ансамбла Бакфарк, Даниел Бенко, свој дискографски успон је започео раних седамдесетих изводећи углавном музику ренесансних мајстора, али и мање познатих мађарских аутора из XVI и XVII века. Његов ансамбл, назван по мађарско-пољском лаутисти из XVI века Валентину Бакфарку, од почетка га је пратио у истраживањима заборављене музике посвећене трзалачким инструментима, а најчешће је био сачињен од група блок-флаута, виола и удараљки. У то време, овакав звук је уносио освежење на тржиште плоча уметничке музике, те су плоче овог ансамбла привукле широк круг љубитеља музике, што се одразило и на касније усмерење ансамбла ка популарној музици, без напуштања оригиналне идеје о интерпретацији музике ренесансе и барока. 

Сниматељи плоче су били искусни техничари Иштван Берењи и Ендре Радањи који су пре овог албума имали велики број објављених снимака, од којих одређени број потиче из периода шелак плоча, тако да је квалитет овог записа веома висок, док је продукција ближа тадашњим записима популарне музике, нарочито када је реч о звуку великог ансамбла. Омот плоче садржи податке на четири језика, као и фотографије са снимања, док је на насловној страни детаљ са слике „Поглед на Венецију" холандског сликара Ерхардуса Ревејка.

Аутор: Милан Милојковић
Уредиле: Јелена Дамјановић и Сања Куњадић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара