Џез

Представљемо албум „Let My People Go” саксофонисте Арчија Шепа и пијанисте Џејсона Морана, објављен за издавачку кућу Archieball.

Саксофониста Арчи Шеп један је од последњих преживелих великана авангардног џеза из шездесетих година прошлог века, који је притом још увек у завидној свирачкој форми и дискографски активан. Један од првобораца политички освешћеног и друштвено ангажованог џеза тог времена, али и повратка изворном афричком наслеђу у музици, током неколико деценија активне каријере је снимио на десетине издања врло различитог стилског опсега и квалитета. Последњих година објављује албуме за властиту етикету Archieball, неоптерећен тржишним трендовима. У таквим околностима снимио je низ непретенциозних албума, који на прави начин истичу његово искуство и квалитете захваљујући којима је постао џез легенда.

Његовo актуелно издање са знатно млађим пијанистом Џејсоном Мораном парадигматски је пример албума каквог Шеп воли да објављује данас. У интимном дуо формату, осамдесеттрогодишњи саксофониста интерпретира познате нумере из историје џеза, као и оне са јаким спиритуалним набојем попут Sometimes I Feel Like a Motherless Child или Go Down Moses. У слободној и опуштеној интеракцији двојице технички супериорних музичара, познате теме остају и довољно препознатљиве, али и стилски освежене управо кроз њихову међуигру, као и блузиране, храпаве вокалне деонице Арчија Шепа.

Аутор Никола Марковић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи