Читај ми!

Светске музичке позорнице

Чланови квартета Казалс изводе дела Хенрија Персла, Волфганга Амадеуса Моцарта, Дмитрија Шостаковича и Франца Шуберта. Снимак је са концерта одржаног 31. августа 2019. године у каталонском манастиру у Вилабертрану, а добили смо га посредством међународне размене чланица Еурорадија.

Након освајања прве награде на два престижна конкурса камерне музике – Лондонском такмичењу 2000. и Брамсовом такмичењу у Хамбургу 2002. године – Квартет Казалс је отворио врата светских позорница попут њујоршког Карнеги хола, дворана Филхармоније у Келну и Паризу, дворане Консертхебау у Амстердаму и других реномираних музичких кућа. На богатом репертоару ансамбла, основаног у Мадриду 1997. године у Међународној музичкој школи која носи име Краљице Софије, налази се велики број дела од барокних до савремених аутора, а чланови ансамбла су усмерени и на рад са савременим шпанским композиторима. Наступају у саставу: Вера Мартинез-Мехнер и Абел Томас-Реалп, виолине, Џонатан Браун, виола, и Арнау Томас-Реалп, виолончело, а њихов извођачки стил показује како ови уметници у великој мери познају стилске карактеристике и извођачке праксе различитих епоха. Интерпретације квартета критичари и публика оцењују као „чисте и пуне експресије... оне стварају јединствени спој страствене изражајности и изузетне виртуозности”. Посебно је интересантно истаћи да чланови квартета остварују плодне сарадње и са савременим ауторима, међу којима посебно место има Ђерђ Куртаг, а светску премијеру Концерта за гудачки квартет младог шпанског композитора Франсиска Коље, реализовали су у сарадњи са Националним оркестром Шпаније.

Квартет Казалс је проглашен за културног амбасадора Каталоније, а интересантно је истаћи да овај ансамбл сваке године одржава концерте у Краљевској палати у Мадриду. Том приликом музицирају на примерцима из колекције украшених Страдиваријусових инструмената.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи