Са београдских сцена – Фестивал „Чембало, жива уметност”

Емитоваћемо снимке са концерата који су одржани друге вечери 17. Фестивала „Чембало, жива уметност”“, 17. новембра 2020. године. Том приликом дебитовала је чембалисткиња Меј Мансоури, а потом је наступио и Милан Поповић, који је својом програмском концепцијом истакао важност музике и уметности у тешким временима.

Културни центар Београда је 2003. године покренуо фестивал посвећен промоцији чембала као солистичког и камерног инаструмента, а претходних година наступили су реномирани извођачи из Европе и Србије. Прошлогодишњи фестивал трајао је два дана, а у Свечаној сали Скупштине града представило се четворо домаћих чембалиста млађе генерација.

Меј Мансоури рођена је у Београду 1997. године. Веома рано је показала интересовање за музику па је са само пет година уписала музичку школу, одсек клавир. Завршила је основне студије чембала на Факултету музичке уметности у Београду у класи Милана Поповића, а тренутно похађа мастер студије. За свој солистички рецитал на Фестивалу под називом „Занимљивости необичног у бароку Мансоуријева је одабрала дела композитора из различитих земаља Европе - композиције које спаја чист барокни дух и у којима се истиче звук чембала. Чућете: Токату број 2 у де-молу Јохана Јакоба Фробергера, Сонату у фис-молу опус 1 број 5 Мануела Бласка де Небре и одломке из Свите број 4 у ге-молу Антоана Форкереа.

Исте вечери наступио је и Милан Поповић, чембалиста и пијаниста, доцент за уметничку област чембала на Полиинструменталној катедри Факултета музичке уметности у Београду, где је и завршио специјалстичке и докторске студије под менторством Зорице Ћетковић. Осим редовних наступа у земљи, остварио је реситале и гостовања као солиста и камерни музичар широм Европе. Добитник је бројних нарграда и признања, а издваја се титула Талента на Фестивалу Тригонале за 2011. годину. Поповић је иницијатор и уметнички координатор манифестације Дани старе музике на ФМУ, која се уз подршку Европске мреже за стару музику одржава у овој високошколској установи од 2013. године.

Свој рецитал на 17. Фестивалу Чембало, жива уметност, Милан Поповић је насловио Бал под маскама - музика из времена великих епидемија. По његовим речима, човечанство се од вајкада сусретало са проблемима и катастрофама на чији исход није могло да утиче, и управо у тим тренуцима су музика и уметност представљали прибежжиште спокоја.

Са овог наступа чућете: Сонуом у Еф-дуру број 40 Карлоса де Сеишаса, Комаде за чембало Франсоа Купрена и Сонату за чембало у 8 програмских ставова „Борба Давида и Голијата" - Библијска соната број 1 Јохана Кунауа

Уредница емисије Марија Вуковић



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се