Читај ми!

Музика света – WОМЕX 2019

У последњој емисији циклуса посвећеног 25. издању фестивала WОМЕX, који је од 23. до 27. октобра 2019. године одржан у Тампереу у Финској, репродукујемо снимак концерта квартета шведске уметнице Емилије Ампер, забележен 25. октобра на главној бини Позоришта у Тампереу.

Да подсетимо, овај престижни world music фестивал имао је преко педесет концерата на седам бина, а представили су се музичари из чак деведесет земаља. Треба поменути и да је на сајму и конференцијама, на којима је и Србија имала своје представнике, учествовало 2500 музичких посленика и излагача из целог света. Фестивал WОМЕX поседује и бројне пратеће програме попут изложби и филмских пројекција, а снимке са концерата добили смо посредством размене у оквиру Еуорадија.

Емилија Ампер једна је од најтраженијих шведских фолк музичарки. Добитница је бројних награда и признања, између осталих и Удружења нордијских композитора. Проглашавана је за уметницу године, а била је и светски шампион у свирању на никелхарпи. Њена музика дубоко је укорењена у традицији, али и отворена за истраживања звучних и техничких могућности никелхарпе, што јој омогућава да својом виртуозношћу прелази границе између стилова.

Према речима критике, њене интерпретације су без премца, а иновативне композиције за никелхарпу, гудаче и удараљке зраче високом уметношћу и аутентичним префињеним сензибилитетом.

На концерту у Тампереу, наступили су: Емилија Ампер - никелхарпа и вокал, Софија Хејстадиус - виолина, Андерс Лефберг - виолончело и Фредерик Јиле - удараљке.

Уредница емисија Марија Вуковић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи