Џез

Представљамо албум „Uma Elmo” данског гитаристе Јакоба Броа, објављен пре десетак дана за дискографску кућу ECM Records.

Дански гитариста Јакоб Бро од раних двехиљадитих је паралелно градио бендлидерску каријеру и наступао у бендовима великана џеза попут Пола Мошна и Томаша Станка. Кроз оба ова састава стицао је значајна искуства у третману гитаре у џез аранжманима, која је на врло карактеристичан начин разрађивао у својим саставима. Нарочито значајан искорак у каријери направио је снимајући трио албуме са басистом Томасом Морганом и бубњарем Џоијем Бароном за издавачку кућу ECM Records. На овим издањима Бро у пуној снази представља концепт у којем електрична гитара није водећи инструмент већ се радије окреће поигравањима са текстуром звука, педалама и електронским ефектима, као и акордским разлагањима, преко којих двојица музичара из ритам секције преузимају солистичке роле.

Актуелни албум Uma Elmo није први на коме Јакоб Бро користи трубу, али овде је није употребљена као као додатак трију, већ у сведеној постави, уместо контрабаса добија на значају. Већ и сама чињеница да трубу на албуму свира Арве Хенриксен, музичар дистинктивног стила који је обликовао скандинавски џез у последње три деценије, природно помера фокус слушаоца ка овом инструменту. Томе доприноси и одсуство Џоија Барона као славног бубњара-солисте, кога је у трију заменио Хорхе Роси. Тако Јакоб Бро на специфичан начин комбинује есенцијалне квалитете етеричног, контемплативног скандинавског џеза, и свој добро разрађени аранжерски приступ са претходних албума, у свежу и оригиналну целину.

Аутор Никола Марковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи